*Pääsylippu tapahtumaan saatu blogi- ja somenäkyvyyttä vastaan. / Suomen Kädentaidot
Suomen Kädentaidot -messuja vietetään Tampereella taas tulevana viikonloppuna 15.–17.11. Messujen teemana ovat tänä vuonna käsitöiden tuoma hyvä olo ja ekologiset materiaalit, mikä näkyy monin tavoin messujen ohjelmassa. Näytteilleasettajia tapahtumassa on jopa 750 ja paikalle odotetaan 50 000 kävijää, huh!
Monen käsityöharrastajan odottama messuviikonloppu tuo iloa ja valoa keskelle synkkää marraskuuta, mutta käsityöinspiraation ammentaminen ja ostosten tekeminen täyteen ammutussa messuhallissa voi olla myös melko kuluttava kokemus. Pienten ennakkovalmistelujen tekeminen kuitenkin helpottaa viikonlopusta selviämistä. Kokosin yhteen parhaat vinkkini onnistuneeseen messukokemukseen!
1. Huolehdi nesteytyksestä ja verensokerista
Kuulun ihmisryhmään, joka alkaa miettiä seuraavaa ateriaa, kun edellinen on vielä kesken. Siksi myös messukäyntini kulmakiviä ovat tankkaus ja riittävä eväsarsenaali. Nälkäkiukun nostaessa päätään hyvä messufiilis on muisto vain.
Syö siis hyvin ennen messuille tuloa ja varaa laukkuun vesipullo ja pientä välipalaa. Muista myös lepuuttaa jalkoja ja mieltä messukeskuksen ravintoloissa ja kahviloissa aina kun siltä tuntuu. Deli-alueelta voit käydä nappaamassa herkkuja mukaan, niin kotimatkakin sujuu joutuisasti.
2. Varaa messukäyntiin riittävästi aikaa (ja hermoja)
Kädentaitomessuille on tänäkin vuonna tulossa hurja määrä ihmisiä, mikä voi aiheuttaa ruuhkia kaikissa messukäynnin vaiheissa. Pahimmillaan joudut odottamaan vuoroasi bussipysäkillä, lipuntarkastuksessa, vessajonossa, skumppabaarissa ja jokaisen lankamyyjän osastolla. Ole siis ajoissa liikkeellä äläkä aliarvioi osastojen kiertelyyn kuluvaa aikaa. Kiireessä tekee helposti harkitsemattomia ostoksia, ja monta mielenkiintoista asiaa voi jäädä näkemättä, jos joudut kiertämään halleja minuuttiaikataulun kanssa.
Suuntaan itse messuille käytännön syistä lauantaina, joka on viikonlopun vilkkain päivä. Väenpaljous ei ole suosikkipaikkojani, ja ideaalitilanteessa vierailisin messuilla jo perjantaina, jolloin ostettavaa varmasti riittää ja hallissa on enemmän tilaa hengittää.
3. Älä keuli ostosten kanssa liikaa
Kässämessut pursuavat ihania lankoja ja käsityötarvikkeita, ja niistä innostuminen on täysin OK. Messut ovat erinomainen paikka päästä hypistelemään sellaistenkin myyjien tuotteita, joita tavallisesti on mahdollisuus ihastella vain verkkokaupoissa. Moni – myös minä itse – lykkääkin syksyn hankintojaan nimenomaan messuilla tehtäväksi.
Isojenkaan messuostosten tekemisessä ei siis ole mitään vikaa, mutta jälkeenpäin harmittavat hutiostokset kannattaa jättää tekemättä. Se onnistuu parhaiten laatimalla etukäteen ostoslistan tarpeellisista hankinnoista. Ostoslistan avulla voit määritellä itsellesi ennalta myös messubudjetin.
Omalla ostoslistallani on muun muassa kolme vyyhtiä Kässäkerho Pom Pomin Suoma single DK -lankaa, josta aion neuloa kauan haaveilemani Jonna Hietalan Nuuk-paidan. Lisäksi toivon löytäväni itselleni uudet korvakorut sekä nättejä joustocollegepaloja joululahjaprojekteihin.
4. Tutustu näytteilleasettajiin ja ohjelmaan etukäteen
Ohjelmatarjontaa ja kojuja on messuilla niin paljon, että niihin tutustuminen etukäteen todella kannattaa. Messujen sivuilta on mahdollista tulostaa hallikartat, joihin voit värittää omat "pakolliset" kohteesi. En valitettavasti omista toimivaa tulostinta, mutta kokosin tärkeimmät osastot ja niiden numerot itselleni listaksi. Listan ja messuilla olevien karttojen avulla selviytynen perille.
P.S. Jos yrität suodattaa messujen verkkosivuilla näytteilleasettajien joukosta esimerkiksi lanka- tai kangasmyyjiä (kuten minä tein), kannattaa huomioida, että kaikille näytteilleasettajille ei ole määritelty tuoteryhmää. Jos siis tarkastelet näytteilleasettajia valitsemalla tuoteryhmäksi esimerkiksi kankaat, osa kankaita myyvistä osastoista jää sinulta näkemättä. Itse päädyin lopulta selaamaan koko listan läpi ilman hakukriteereitä, mutta työlästähän se oli. Erityisesti tuntemattomampien yritysten kohdalla olisi ollut hyödyllistä nähdä yhdellä silmäyksellä, millaisia tuotteita heillä on tarjolla.
5. Osta lippusi etukäteen netistä ja varaa mukaan käteistä
Netistä hankittu pääsylippu on pari euroa halvempi kuin ovelta ostettu, mutta lipun ostaminen etukäteen säästää sinut myös lippuluukulla jonottamiselta. Mitä vähemmän maksutapahtumia itse messukäyntiin sisältyy, sen näppärämpää.
Käteistä tulee käytettyä nykyään yhä harvemmin, mutta messuille sitä kannattaa käydä automaatista nostamassa. Isoissa tapahtumissa korttimaksupäätteet voivat joskus oikutella, eikä ihan kaikilla osastoilla välttämättä ole sellaista käytössä lainkaan. Ei siis kannata ottaa riskiä, että himoitut ostokset jäävät tekemättä, koska korttimaksu ei syystä tai toisesta onnistu.
Oma valmistautumiseni viikonloppuun alkaa olla käteisen nostoa ja eväiden ostoa vaille pulkassa. Messuinnostuskin alkaa jo pikkuhiljaa löytyä – enää kolme yötä! 🙂 Törmäillään Tampereella!