Ei-niin-överit joulusukat

Joulusukat
Joulusukkien ruutupiirrokset

Lähestyvän joulun kunniaksi halusin neuloa teemaan sopivat, pitkävartiset joulusukat. Ajatuksissani oli kuva övereistä värioksennussukista, joista puuttuisivat vain vilkkuvat led-valot. Ajatus ei ehkä kuitenkaan kantanut suunnitteluvaiheeseen asti, sillä lopputulos ei omalla mittapuullani ole överi - pikemminkin melko seesteinen.

Itse neulomisprosessi oli samankaltainen kuin joulu itse: ihan mukava, mutta olen onnellinen, kun se vihdoin loppuu. Neuleohjeiden (edes omieni) tarkka seuraaminen ei ole koskaan ollut vahvuuteni, ja purkamista tuli tehtyä ainakin yhden joulukuun tarpeiksi. Sovitin mallin omiin kinttuihin sopivaksi, joten varressa on silmukoita vähän täyteläisemmillekin pohkeille.

 

Joulusukkien ohje

Koko: 39
Lanka: Novita Nalle, värit harmaa, farkku, valkoinen, punainen ja musta
Puikot: 3 sekä 3 ½

Varsi:

Luo harmaalla langalla ohuemmille puikoille 76 silmukkaa. Neulo joustinneuletta (2 o, 2 n) suljettuna neuleena 10 krs. Vaihda työhön paksummat puikot ja farkun värinen lanka. Neulo yksi kerros sileää neuletta suljettuna neuleena ja lisää samalla tasavälein 4 s = 80 s. Aloita sitten kirjoneule I ruutupiirroksen 1. kerrokselta.

Kun olet neulonut I ruutupiirroksen kaikki 35 kerrosta, aloita kirjoneulekuvio ruutupiirroksen II mukaan. Aloita samalla pohjekavennukset.

HUOM! Neulo pukki- ja vinoraitakuviot (kerrokset 18-35) toiseen sukkaan peilikuvana ruutupiirroksen III mukaisesti.

Pohjekavennukset:

Tee pohjekavennukset keskellä takana, kerroksen vaihtumiskohdassa: tee ylivetokavennus I puikon alussa ja neulo oikein yhteen IV puikon kaksi viimeistä silmukkaa = 78 s. Toista kavennukset kuten edellä joka 3. kerroksella vielä 8 kertaa = yht. 62 s. Kirjoneulekuviot pysyvät kavennuksista huolimatta ehjänä, mutta kuvioiden väliin jäävien harmaiden silmukoiden määrä vaihtelee kerroksen vaihtumiskohdassa.

HUOM! Neulo pohkeen vinoraitakuvio (kerrokset 55-58) toiseen sukkaan peilikuvana ruutupiirroksen IV mukaisesti.

Kantalappu:

Kun olet neulonut ruutupiirroksen II loppuun, aloita kantalappu. Jaa silmukat puikoille 15-16-16-15. Kantapää neulotaan I ja IV puikon silmukoilla = 30 s. Neulo I puikon silmukat oikein IV puikolle, käännä työ ja aloita vahvennettu neule:
1. kerros: Nosta 1. s neulomatta ja neulo 29 s nurin. Käännä työ.
2. kerros: *Nosta 1. s neulomatta, neulo 1 s oikein* ja toista *-* vielä 14 kertaa.
Toista kerroksia 1-2 kunnes kantalapun korkeus on 30 kerrosta. Kun olet neulonut viimeisen kerroksen oikein, aloita kantapohjan kavennukset.

Kantapohjan kavennukset:

Jatka vahvennettua neuletta kuten aiemmin. Nosta kantalapun 1. s neulomatta, neulo 19 s nurin ja neulo kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ, nosta 1. s neulomatta, neulo 10 s oikein ja tee ylivetokavennus. Jatka kavennuksia kuten edellä niin, että kantalapun sivusilmukat vähenevät ja keskiosassa säilyy aina 12 s. Jatka kavennuksia niin kauan, että sivusilmukat loppuvat. Jaa jäljelle jääneet 12 silmukkaa kahdelle puikolle, 6 ja 6 silmukkaa.

Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 15 silmukkaa. Vaihda työhön farkun värinen lanka ja neulo poimitut silmukat kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 15 silmukkaa ja neulo ne kiertäen oikein IV puikolle. Jatka näillä kaikilla 74 silmukalla ja aloita kiilakavennukset sekä kirjoneulekuvio ruutupiirroksen I mukaan.

Kiilakavennukset:

Neulo I puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Tee kavennukset joka kerroksella yhteensä 7 kertaa = 60 s. Jatka kirjoneuletta ruutupiirroksen I loppuun saakka ja aloita kärkikavennukset.

HUOM! Neulo toisen sukan pukki- ja vinoraitakuviot peilikuvana ruutupiirroksen III mukaisesti.

Kärkikavennukset:

Neulo kirjoneulekuvion viimeisen kerroksen jälkeen 1 kerros oikein harmaalla. Jaa silmukat puikoille 15-15-15-15 ja aloita sitten kärkikavennukset: Neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Toista kavennukset kuten edellä joka 2. krs yhteensä 4 kertaa. Tee sen jälkeen kavennukset jokaisella kerroksella. Kun työssä on jäljellä 10 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

1 Kommentti

  1. Onpa ihanat joulusukat! (: Kiitos ohjeesta.

Vastaa