Raitojen neulominen spiraalina on tekniikka, jossa suljettuun neuleeseen ei synny näkyvää langanvaihtumiskohtaa. Raidat ikään kuin kiertävät neuletta (esimerkiksi sukanvartta) katkeamatta alusta loppuun saakka. Spiraalina neulominen onnistuu silloin, kun lanka vaihtuu joka kerroksella eli raidat ovat yhden kerroksen korkuisia.
Halusin kokeilla spiraalineuletta ja etsin siihen ohjetta, mutta en oikein löytänyt. Siispä päätin kirjoittaa sellaisen itse. 🙂 Kuvissa esiintyvä esimerkkineuleeni on siniharmaa. Käytän sinisestä termiä pohjalanka, harmaata kutsun raitalangaksi.
Näin neulot raidat spiraalina:
Aloita raitojen neulominen normaalisti neulomalla yksi kerros raitalangalla (harmaalla). Kun tulet kerroksen vaihtumiskohtaan, jätä raitalanka odottamaan ja jatka neulomista pohjalangalla, mutta ota se mukaan työhön raitalangan alapuolelta. Langat eivät siis kierry toistensa ympäri työn takapuolella, kuten normaaleja raitoja neulottaessa. Tämä on ainoa kikka, joka erottaa spiraalina raidoitetun neuleen tavanomaisesta raidoituksesta.
Kun neulot raidat spiraalina, voit neuloa kokonaisen kerroksen sijaan vaikkapa vain puikon kerrallaan ja vaihtaa sitten neulottavaa lankaa. Itse tykkäsin neuloa I ja II puikon raitalangalla, minkä jälkeen aloitin neulomisen pohjalangalla taas I puikon alusta ja "otin kiinni" raitalangan II ja III puikon vaihtumiskohdassa. Tästä jatkoin kerroksen loppuun ensin raitalangalla ja sitten pohjalangalla. Tyyli on vapaa. Jos langat ovat aina menossa kierroksen eri kohdissa, ei ainakaan ole vaaraa, että langat risteäisivät työn takana vahingossa.
Yllä olevassa kuvassa on neulottu spiraalineuletta puikko kerrallaan. Molemmat langat on neulottu samaan puikonvaihtumiskohtaan saakka. Tästä syystä kuvan oikeanpuoleinen puikko on kaksi kerrosta vasenta "jäljessä". Jos tykkää neuloa kokonaisen kerroksen valmiiksi yhdellä värillä, tällaista ilmiötä ei siis pääse syntymään.
Alla olevat kaksi kuvaa ovat I ja IV puikon vaihtumiskohdasta, jossa tavallisesti näkyisi selkeä "porras" värin vaihtuessa. Spiraaliraidoituksessa tällaista kohtaa ei kuitenkaan näy työn oikealla eikä nurjalla puolella. Vain raitalangan aloitus paljastaa kerroksen vaihtumiskohdan.
Seuraavat kuvat puolestaan ovat polvisukista, joissa raidat on neulottu tavanomaiseen tapaan. Työn oikealla puolella kerroksen vaihtumiskohta erottuu neuleesta selvästi. Nurjalla puolella näkyy, miten langat on kierretty toistensa ympäri jokaisessa langanvaihdoksessa. Nämä langankieputukset saattavat joskus jäädä aika kireiksi, mistä syystä langanvaihtokohta voi alkaa kiristää neuletta pystysuunnassa. Toisten mielestä tuo sauma voi tuntua sukassa ikävältä. Spiraaliraidoituksesta on siis muutakin kuin esteettistä hyötyä. 🙂
Mitä mieltä ollaan spiraaliraidoista? Onko aivan tuttua juttua vai meneekö kokeiltavien listalle? 🙂
P.S. Tuo kaunis sydänresorihan oli mukana helppoja resorimalleja esittelevässä postauksessani. Sieltä löydät linkin myös ohjevideoon.
Kiitos hyvästä ohjeesta 😊 Tätä täytyy jossain välissä vähintään kokeilla
Heh, minullakin just spiraalisukat puikoilla! Halusin kokeilla miltä näyttää kun ottaa kaksi kerää samaa liukuvärjättyä sukkalankaa ja raidoittaa ne yksikerroksisilla raidoilla. Ihan kivat tulee!
Ja minäkin neulon kaksi puikkoa kerralla, yksi väri on aina yhden puikon verran edellä.
Hei, hyvä idea! Mulla on varastossa raitalankaa jonka neulepinnasta en oikein tykkää, mutta kahdella langalla raidoittaminen voisi toimia 😊
Voi hitsit! Osasin ujuttaa virheen nimeeni 🙈