Villasukkien resori on ainakin minulle usein se puuduttavin neulottava. Perinteinen 2 oikein, 2 nurin - joustinneule on aina toimiva ja varma valinta sukanvarteen, mutta todella pitkäveteistä kutoa. Erityisen näyttäväkään se ei ole. Koska vaihtelu virkistää, listasin kuusi helppoa resorivaihtoehtoa villasukkien piristykseksi. Osa malleista oli minulla jo ennestään aktiivisessa käytössä, mutta otin listalle myös pari sellaista, joita kokeilin ensi kertaa. Varsinkin joukon viimeisestä joustinneuleesta saattoi kokeilun myötä tulla uusi lempparini!
1. Joustinneule 1 o, 1 n
1 o, 1 n -joustinneule on yhtä simppeli (ja tylsä?) kuin isoveljensä 2 o, 2 n -neule. Halusin kuitenkin ottaa sen mukaan listalle, koska se sopii mielestäni hyvin meille, joiden käsiala tuppaa joskus olemaan liian löysää. 1 o, 1 n -joustinneuleesta saa nimittäin helposti napakan resorin, jos oikeat silmukat neuloo kiertäen. Napakkuuden lisäksi kiertäen neulominen on kannattavaa myös siksi, että työn jälki on tasaisempaa. Itse neulon 1 o, 1 n -joustimen oikeat silmukat aina kiertäen, koska muuten lopputulos muistuttaa helposti harakanvarpaita.
2. Ruudukkoresori
Tämä ruudukkoa muistuttava joustinneule oli minulle aivan uusi tuttavuus. Simppeli kuvio perustuu oikeilla ja nurjilla silmukoilla leikittelyyn. Hyvin yksinkertainen, mutta hauskan näköinen malli siis. Ruudukkokuviota neulottaessa silmukkamäärän on oltava jaollinen kolmella.
Näin neulot ruudukkoresoria:
- Kerrokset 1–2: Neulo 2 o, 1 n.
- Kerrokset 3–4: Neulo kaikki silmukat nurin.
3. Valepalmikko
Valepalmikkoa näkee villasukissa nykyään tosi paljon, eikä ihme. Sillä saa helposti näyttävyyttä sukanvarteen eikä sen tekemiseen tarvita apupuikkoa (kuten varsinaisessa palmikossa).
Kuvassa näkyvää valepalmikkoresoria neulottaessa silmukkamäärän on oltava jaollinen viidellä. Mallista voi kuitenkin helposti tehdä variaatioita esimerkiksi neulomalla palmikoiden väliin kahden silmukan sijasta kolme nurjaa silmukkaa tai oikeista silmukoista muodostuvia pystyraitoja. Kuvan sukissa langankierrot on neulottu kiertäen oikein, jolloin palmikon keskelle ei jää reikää. Reiätön vaihtoehto miellyttää ehkä enemmän omaa silmääni, mutta sekä kiertäen että kiertämättä neuloen saa aikaan kauniin lopputuloksen.
Näin neulot valepalmikkoa:
- Kerrokset 1–2 ja 4–5: Neulo 1 n, 3 o, 1 n.
- Kerros 3: Neulo 1 n ja siirrä seuraavat kolme silmukkaa neulomatta oikealle puikolle. Nosta näiden kolmen siirretyn silmukan oikeanpuolimmaisin kahden muun yli. Siirrä kaksi jäljelle jäänyttä silmukkaa takaisin vasemman puoleiselle puikolle. Neulo 1 s normaalisti oikein, tee langankierto puikolle ja neulo 1 oikein. Neulo seuraava silmukka nurin.
4. Ihan oikea palmikko
Valepalmikon lisäksi sukanvarteen voi neuloa myös ehtaa palmikkoa. Se on valepalmikkoa hieman työläämpi, sillä palmikon neulomiseen tarvitaan apupuikko. Kauneutensa takia se on kuitenkin vaivan arvoinen. Kuvassa näkyvää palmikkoa neulottaessa varren silmukkamäärän on oltava jaollinen kuudella.
Näin neulot palmikkoa:
- Kerrokset 1–4: Neulo joustinneuletta 4 o, 2 n.
- Kerros 5: Siirrä kaksi ensimmäistä silmukkaa apupuikolle työn eteen. Neulo seuraavat 2 s oikein. Siirrä apupuikon silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne normaalisti oikein. Neulo kaksi seuraavaa silmukkaa nurin.
- Kun olet toistanut kerroksia 1–5 haluamasi määrän, neulo lopuksi vielä 2 kerrosta joustinneuletta 4 o, 2 n.
5. Pystyraitaresori
Erilaisten kuviopintojen lisäksi sukanvartta voi piristää myös väreillä. Tässä yksinkertaisessa pystyraitaresorissa vuorottelevat oikeat ja nurjat silmukat siten, että nurjat silmukat neulotaan aina raitavärillä. Sopii erityisesti kirjoneulesukkiin, joissa väriä on luvassa muutenkin.
Näin neulot pystyraitaa:
- Kerros 1: Neulo 2 o pohjavärillä ja 1 o raitavärillä.
- Loput kerrokset: Neulo 2 o pohjavärillä ja 1 n raitavärillä.
6. Sydänresori
Sydänkuviota muistuttava resori on tämän listan vaativin malli, mutta ei erityisen hankala sekään. Paljon hankalammaksi osoittautui kirjallisen ohjeen tekeminen, mutta onneksi YouTubesta löytyy selkeitä ohjevideoita (tasona neulottuna tosin). Sydänresoria neulottaessa silmukkamäärän on oltava jaollinen viidellä.
Tarkkasilmäisimmät huomaavat, että sukanvarteen neulottuna resorin sydämet tulevat ylösalaisin. Tämän epäkohdan saisi korjattua, jos kutoisi sukat varpaista varteen -tekniikalla. Kivalta kuvio kuitenkin näyttää myös nurinniskoin. 🙂
Olipas kivoja ideoita, kiitos että jaoit! Pari itselle ihan uutta mallia, menee varmasti testiin jossain vaiheessa 😊
Kiva kuulla! 😊
Suosittelen googlailemaan ohjetta siihen, miten ne palmikotkin voi tehdä ilman apupuikkoa! Se on ihan helppoa ja niin kätevää!
Eipä kai sitten muuta kuin kieli poskeen ja testailemaan. Josko vaikka näillä ohjeilla minäkin onnistuisin. Etenkin tuo viimeinen olisi mukava oppia.
Tuo sydänresori on kyllä nätti. Siitä vain treenailemaan! 🙂
Hei hieno ot sukat. Haluaisin ton villatakin ohjeen. Just sellainen kuin olen halunnut.
Moi vielä noista kolmea olen jo tehnyt
Hei! Miten kohdan ”5. Pystyraitaresori” nurja silmukka (kuvassa sininen väri) oikein on neulottu? Ei näytä tavalliselta nurjalta silmukalta. Olisi kiva kokeilla tuota.
Moikka Alviina! 🙂 Siniset silmukat on neulottu ihan tavallisesti nurin (paitsi ihan ensimmäisellä kerroksella, jolloin neuloin ne oikein).
Hei! Mistä löytäisin tuon kuvan 1 tähtimallin sukan varteen?