Merinovillainen panta (ohje)

Pipojen ainoa vika on se, että ne eivät oikein sovi samaan päähän nutturan kanssa. Sotkunuttura kuuluu kuitenkin arkilookiini vähintään joka toinen päivä, mistä syystä pipoille tarvitaan vaihtoehtoja: talvisia nutturapäiviä varten asustekaapista täytyy löytyä myös lämpimiä pantoja! Niille minulla oli huutava tarve jo viime talvena, mutta vasta nyt sain neulottua ensimmäisen.

Merinovillainen panta

Ohjetta minulla ei ollut, mutta yksinkertainen kierrepanta onnistui hyvin ilmankin. Neulepinta on 1 o, 1 n -joustinneuletta ja tuota kierrettä lukuun ottamatta työssä ei mitään ihmeellistä ollutkaan. Panta oli kiva ja nopea välityö neuletakin uurastamisen rinnalla. Insta-tilillänikin vilahtanut neuletakki etenee ihan mukavasti, mutta tympiintymisen välttämiseksi on hyvä ottaa työn alle välillä jotain muutakin. 🙂

Langaksi tähän projektiin kävin ostamassa kerän Hjertegarnin harmaata merinovillalankaa. Lankaa oli tosi mukava neuloa eikä se ollut niin lötköä kuin merinovillat joskus tapaavat olla. Aikaisemmin 1 o, 1 n -joustinneuleeni on ollut aika kamalan näköistä, mutta tässä työssä jälki on tosi siistiä. Ehkä onnistuminen johtuu langasta? Tai sitten käyttämistäni bambupuikoista? Oli miten oli, työn jälkeen olen kovin tyytyväinen. Aiemmin neuloin tällaisen joustineuleen oikeat silmukat kiertäen, koska vain siten sain työstä siedettävän näköisen. Nyt  voin ehkä yrittää luopua tästä tavasta.

Merinovillainen panta

Kierrepannan ohje

Lanka: Hjertegarn Extrafine Merino 120, 50 grammaa
Puikot: 4 mm (+ apupuikko)

Aloitus: Luo puikolle 42 silmukkaa. Neulo joustinneuletta 1 o, 1 n, mutta nosta joka kerroksen viimeinen silmukka nurin neulomatta. Näin työn reunoista tulee siistit.

Kierre: Kun kappale on 23 cm korkea (tai kevyesti venytettynä puolet pään ympärysmitasta), tee kierre. Siirrä työn 20 ensimmäistä silmukkaa apupuikolle ja jätä ne odottamaan työn taakse. Jatka samaa joustinneuletta kuin edellä ja neulo työn silmukat 21–42. Neulo sen jälkeen apupuikon silmukat (1–20). Jatka joustinneuletta normaalisti.

Kierre näyttää aluksi rumalta mytyltä, mutta muutaman kerroksen jälkeen se alkaa jo saada lopullisen muotonsa.

Lopetus: Kun olet neulonut kierteen jälkeen toiset 23 cm tai kun panta yltää pääsi ympäri, päättele silmukat. Ompele pannan aloitus- ja lopetuspää yhteen ja päättele hyvin.

Merinovillainen panta

3 Kommenttia

  1. Kiti says: Vastaa

    Minkä kokoiseen päänympärykseen tämä panta on tehty? Eli kuinka paljon venyy että on hyvä? Pohdin kun olen tekemässä 55 cm päänympärykselle.

    1. Reeta says: Vastaa

      Hyvä kysymys! Se on näköjään lipsahtanut ohjeesta pois. Panta on hyvä noin 56 cm päänympärykselle, eli venyttämällä siihen tulee lisää ympärysmittaa n. 10 cm.

  2. […] pahasti löpsähtämään käytössä. Pariton rasa -blogista löytyi kivan yksinkertainen ohje uudeksi inspiraatioksi. Kierre näytti tosiaan alkuun aika hassulta, mutta oikeni onneksi oikein […]

Vastaa