Lankadominanssi – näin teet siistiä kirjoneuletta

Lankadominanssi on neuletekniikka, jonka osaamisesta on kirjoneuleiden tekemisessä valtavasti hyötyä. Kun tekniikka on hallussa, työn jälki on siistiä, kuvio erottuu pohjaväristä selkeästi ja neulominen nopeutuu huomattavasti. Lankadominanssin ymmärtäminen olikin aika käänteentekevä oivallus omassa neuleharrastuksessani. Vaikka tekniikka itsessään ei ole vaikea, sen tajuaminen voi silti olla (ja ainakin minulla olikin). Yritänkin nyt havainnollistaa, miten itse käsitin lankadominanssin parhaiten ja millainen vaikutus sillä on kirjoneuleeseen.

Kuviolanka dominoi

Lankadominanssin perusajatus on, että kahdesta langasta toinen dominoi toista. Dominoiva lanka erottuu neuleesta paremmin, ei-dominoiva toimii pohjana. Koko tekniikan hankaluus johtuu mielestäni hyvin pitkälti terminologiasta, joten helpointa olisi puhua vain kuviolangasta ja pohjalangasta. Kuviolanka on siis dominoiva lanka, koska haluamme kuvioiden nousevan mahdollisimman selvästi esille pohjaväristä. Esimerkkikuvissa keltainen lanka dominoi, harmaa on pohjaväri.

Hae kuviolanka pohjalangan alta

Kuvion erottuvuus pohjaväristä perustuu siihen, millä tavalla uusi lanka haetaan langanvaihtumiskohdassa. Lankadominanssissa kuviolanka (keltainen) haetaan puikolle aina pohjalangan alta. Vastaavasti pohjaväriin siirryttäessä pohjalanka (harmaa) haetaan kuviolangan päältä.

Kuviolangan hakeminen:

Dominoivan langan hakeminen
Dominoivan langan hakeminen

Pohjavärin hakeminen:

Pohjavärin hakeminen kirjoneuleessa
Pohjavärin hakeminen kirjoneuleessa

Keskisormi käyttöön – kahden langan kuljettaminen

Lankadominanssia harjoitellessa opin samalla myös kahden langan kuljettamisen. Hommaan on olemassa monenlaisia apuvälineitä, mutta itse olen aina turvautunut vain omiin sormiini. 

Kahta lankaa kuljetettaessa toinen lanka kulkee minulla normaalisti etusormen yli, toinen sekä etu- että keskisormen yli. Tähänkin on kuitenkin olemassa erilaisia tyylejä, joita kannattaa kokeilla, ja löytää sitä kautta itselle sopivin tapa. Jos lankojen kuljettaminen ei heti ala sujua, älä huoli. Yksien kirjoneulesukkien jälkeen olet jo lähes mestari! 🙂 

Lankojen järjestykseen sormien päällä on myös hyvä kiinnittää huomiota. Dominoiva eli kuviolanka kannattaa pitää aina lähempänä itseä, jolloin se kulkee etusormen yli. Pohjalanka on kauempana itsestä ja kulkee siten etu- ja keskisormen yli. Kun langat ovat tässä järjestyksessä, pohjalanka on helppo hakea puikolle kuviolangan yli ja kuviolanka pohjalangan ali.

Lankojen kuljetus kirjoneuleessa

Lankadominanssi – uhka vai mahdollisuus?

Lankadominanssin hyödyt ovat aika ilmeisiä, mutta totuuden nimissä on sanottava, että ilmankin pärjää. Olen itse neulonut monet kirjoneuleet autuaan tietämättömänä koko lankadominanssista. Silloin pudotin odottavan langan käsistäni aina kokonaan ja pidin etusormella vain sitä lankaa, jolla kulloinkin kuului neuloa. Tämä tapa on hidas, mutta tuntui ihan luontevalta silloin, kun en vielä tiennyt paremmasta. Aloittelevan kirjoneulojan voikin olla hyvä neuloa ensin aivan omalla tyylillä ja hioa tekniikka kuntoon myöhemmin. Neulomisen iloa ei kannata kadottaa tekniseen kikkailuun, jos se tuntuu liian hankalalta. 🙂

Tässä vielä tekaisemani esimerkki lankadominanssin vaikutuksista kirjoneuleeseen. Ylemmässä kuvassa lankadominanssin periaatteita on noudatettu, ja keltainen väri erottuu selkeämmin yhtenäiseksi kuvioksi (keltaiset harakanvarpaat tasoittuvat viimeistään höyrytysvaiheessa). Alemmassa kuvassa langat on haettu puikolle juuri väärältä puolelta, ja keltainen "hukkuu" pohjaväriin. Jonkun mielestä eroa ei ehkä edes huomaa, oma silmäni erottaa kuvat kyllä toisistaan. Päättäkää itse! 🙂

Lankadominanssi oikein
Lankadominanssi väärin

6 Kommenttia

 1. hellu says: Vastaa

  Oletko kokeillut
  http://tutorials.knitpicks.com/fair-isle-or-stranded-knitting/
  eli yhdistetään brittiläinen ja mannermainen tekniikka? Myös Arne ja carlos käyttävät tuota tekniikkaaa ja suomeksi löytyy video kirjoneule heittelemällä.

  1. Reeta says: Vastaa

   Enpä ole kokeillut, täytyy seuraavassa projektissa testata 🙂 Kiitos vinkistä!

 2. Sini says: Vastaa

  Kiitos!
  Itsekkin kuulun niihin jotka ovat kutoneet vuosia ”tiputa ja poimi” tekniikalla. Nyt opettelen tuota oikeata tyyliä ja tuntuu että olisin taas tokaluokkalainen joka yrittää kutoa ensimmäisiä villasukkia..

  Mites toi kirjoneuleen tekeminen, jossa pitää kuljettaa lankaa mukana esim 6 silmän ajan. Se on se, mikä tuottaa itselläni ongelmia.

  1. Reeta says: Vastaa

   Itsekin muistan, että ensimmäinen työ meni opetellessa ja tuntui etenevän todella hi-taas-ti 😀 Sormet eivät millään osanneet pitää lankoja oikealla kireydellä, mutta pikkuhiljaa se alkoi sujua.

   Jos kirjoneuleessa on pitkiä langanjuoksuja, minulla on tapana kiepauttaa langat työn takana toistensa ympäri suunnilleen langanjuoksun puolivälissä. Näin odottava lanka ei pääse lörpöttämään liikaa. Yleensä teen lankojen kiepautuksen, jos odottavaa lankaa pitää kuljettaa mukana yli 5 silmukan verran. Kiepautuskohtaa kannattaa vaihdella, jotta se ei osu ainakaan peräkkäisillä kerroksilla samaan kohtaan. Muuten odottava lanka saattaa paistaa silmukoiden väleistä työn etupuolelle.

 3. Kyllä dominanssilla on tosi paljon vaikutusta. Itse sain tämän tekniikan tietooni pari vuotta sitten ja kyllä on kirjoneuleet, vähäiset tosin, tulleet paljon kauniimmiksi kun kuvio oikeasti erottuu.
  Tästä sanoisin: oppia ikä kaikki.

  1. Reeta says: Vastaa

   Lankadominanssin oppiminen oli minullekin aika käänteentekevä hetki. Kirjoneuleiden tekeminen muuttui heti paljon kivemmaksi, kun jälki olikin yhtäkkiä siistiä!:)

Vastaa